قیمت روز دلار، یکی از پر دغدغه ترین مشخصه های اقتصادی برای فعالان عرصه تجارت می باشد. افراد زیادی که در زمینه تجارت و تبادل کالا فعالیت می نمایند، می خواهند با توجه به قیمت روز دلار، داد و ستد کالای خود را انجام دهند. از آنجایی که اکثر کالاهای مصرفی در بازار، اجناس خارجی می باشند و یا مواد اولیه آن کالاها از خارج از کشور تامین می شود، پس قیمت روز دلار بر روی قیمت آن کالاها تاثیر به سزایی دارد.

دلار امروز به عنوان یکی از ارزهای مرجع شناخته می شود و در تمام دنیا، از این ارز برای مبادلات کالا استفاده می کنند. قیمت مواد اولیه و خام موجود در جهان، بر اساس دلار متغیر می باشد و همیشه بر اساس این ارز تبادلات و داد و ستد کالاها انجام می شود. به طور کلی به هر پولی که در خارج از کشور مربوطه باشد، ارز می گویند. به عنوان مثال در کشور ایران، به واحدهای پولی به غیر از ریال و تومان، ارز می گویند. بانک هایی نیز وجود دارندکه به غیر از حسابهای ریالی (که مربوط به واحد پولی ایران می باشد)، حسابهای ارزی نیز ارائه می دهند. پول رایج در حساب های ارزی، دلار یا پوند و غیره می باشند که در واقع با پول ایران برابری ندارند. همچنین ارزش پول یک کشور، بر اساس ارزش دلار متغیر می باشد و ممکن است برخی از ارزهای رایج در جهان، دارای ارزشی بالاتر از دلار یا پایین تر از آن داشته باشند.

ارزش گذاری واحد پولی بر اساس دلار

اقتصاد رایج در جهان، بر اساس صنایع نفت و گاز، توریست و گردشگری، کشاورزی و دامپروری و غیرهمی باشد. پس کشورهایی که فعالیت بیشتری در این زمینه ها دارند دارای پول با ارزش تری نیز می باشند. اتحادیه اروپا، پول رایج خد را یورو معرفی نموده است و این واحد پول به دلیل رونق صنعت گردشگری و کشاورزی، ارزش نسبتاً خوبی دارد. کشورهای خاورمیانه ای نیز اکثراً دارای ارزش پولی بالایی می باشند (کشورهایی مانند بحرین و کویت). اما برخی از کشورها با توجه به اینکه از منابع صنعتی و اقتصادی خوبی برخوردار می باشند، متاسفانه ارزش پولی کمی دارند. بنا به نظر اقتصاد دانان دلیل کم ارزش شدن پول برخی از کشورها، سیاست های غلط بانک مرکزی می باشد.

بانک مرکزی که در هر کشور وجود دارد و به عنوان شورای سیاست گذاری پول معرفی می شود، وظیفه با ارزش کردن واحد پولی یک کشور را به عهده دارد. بانک مرکزی متشکل از تعدادی اقتصاد دان می باشد که با ایده های خلاقانه و سیاست های کارگذار، مشغول با ارزش کردن پول یک مملکت می باشند. به میزان فعالیتی که یک بانک مرکزی به صورت موثر بر روی ارزش گذاری پول واحد مملکت انجام می دهد، میزان ارزش ذخایر صنعتی و اقتصادی آن مملکت نیز افزایش پیدا خواهد کرد. اصولاً قیمت روز دلار، توسط بانک مرکزی اعلام می شود و وظیفه تهیه و توزیع دلار در یک کشور را به عهده بانک مرکزی واگذار می کنند. بانک مرکزی نیز برای راحتی در فرآیند توزیع دلار و ارزهای دیگر، صرافی هایی را در نظر می گیرد و توسط آن صرافی ها ارز را بین مردم توزیع می نماید.

مراکز توزیع ارز

همانگونه که در بخش قبل متذکر شدیم، وظیفه توزیع ارز در یک مملکت به هده بانک مرکزی و صرافی های مجاز می باشد. اما افرادی نیز وجود دارند که با خرید ارز از صرافی ها و بانک مرکزی، بازارهای آزادی را نیز به وجود می آورند و نسبت به توزیع ارز، فعالیت می کنند. برخی اوقات قیمت ارز در بازار آزاد چندین برابر نرخ مصوب بانک مرکزی و صرافی ها می باشد. یکی از بزرگترین دلایل بی ارزش شدن پول رایج یک مملکت، وجود بازارهای آزاد بدون نظارت می باشد. در حال حاضر در کشور ایران بازارهای آزاد ارز رونق فراوانی دارند و ارز را با قیمتی چندین برابر نرخ مصوب بانک مرکزی بین مردم توزیع می نمایند. از این جهت قیمت روز دلار در کشور ایران به حدود هجده هزار تومان نیز رسیده است. در حال حاضر، بی ارزش ترین پول رایج در جهان، ریال ایران می باشد که به دلیل بی رویه بودن میزان تبادلات ارز در بازار آزاد، به وجود آمده است.

راه کارهایی جهت پایین آوردن قیمت دلار

بر اساس نظر کارشناسان اقتصادی، راه حل های مختلفی جهت کنترل قیمت رو به رشد دلار وجود دارد. قیمت روز دلار بنا به دلایلی مشخص افزایش پیدا می کند که می توان با توجه به این موارد، این روند رو به افزایش را مهار نمود.

  • درست است که اکثر کالاهای مورد نیاز جامعه، در خارج از کشور تولید می شوند. اما باید این نکته را مد نظر قرار داد که ممکن است کالاهای مشابهی نیز در ایران تولید شوند. پس استفاده از کالاهای تولید داخلی، یکی از راه های مهار نمودن قیمت امروز دلار می باشد.
  • حذف ضابطه ها و افراد دلال در بازار ارز و دلار، منجر به مهر نمودن قیمت روز دلار می شود.
  • مقابله با تحریم های اقتصادی به روش های هوشمندانه منجر به مهار نمودن قیمت رو به افزایش دلار خواهد شد.
  • عدم وابستگی به بازارهای خارجی با وجود صنعت های داخلی و افزایش کیفیت تولیدات داخلی، منجر به افزایش تقاضای بازار داخلی شده و در نتیجه کالاهای خارجی به صورت خودکار از نیازهای روزمره افراد جامعه حذف خواهند شد. با این حساب، قیمت روز دلار مهار خواهد شد.

نمودار قیمت روز دلار

بر اساس اختلاف قیمت دلار در روزهای مختلف یک سال یا بازه زمانی مشخصی، نمودارهایی از این اختلافات تهیه و ارائه می شود. در واقع می توان از این نمودارها در کنار دیگر اتفاقات سیاسی و اقتصادی، استدلال های نسبتاً خوبی را بر روی قیمت روز دلار انجام داد. به عنوان مثال در نظر بگیرید که دقیقاً پس از عقد قرارداد همکاری بین دو شرکت صنعتی بزرگ، قیمت دلار نسبتاً رو به کاهش بوده است. یا بعد از یک نشست سیاسی دو جانبه بین سران کشورها، قیمت دلار مقداری بالاتر رفته است. پس با توجه به رویدادهای سیاسی و نمودار قیمت دلار، می توان زمان های مناسبی را برای تبادل کالا یا ارز، محاسبه نمود و بیشتر قراردادها و تجارت ها را در آن بازه زمانی تنظیم نمود.

نمودارهای قیمت دلار، می توانند در بازه های زمانی مشخص چند ساله، سالیانه، ماهیانه، هفتگی و حتی روزانه باشند. گاهی اوقات ممکن است که اختلاف قیمت دلار در یک روز، به میزانی باشد که نمودار نمای صعودی یا نزولی بودن را نمایش می دهد.

 

 

 

 

این مطلب بدون برچسب می باشد.

مطالب مشابه

ارسال نظر

0 نظر